2 ianuarie 2013

From Viena, with love ....




Dacă v-ați făcut planuri să vizitați Viena, cea mai potrivită perioadă a anului este chiar luna decembrie. Vă asigur ca merită din plin.  Este unul dintre cele mai încântătoare orașe din Europa și m-a surprins cu amestecul amețitor și impunător de clădiri în stil gotic și structuri moderne.

Când spun Viena mă gândesc imediat la răsfăț și distracție. Cultură și eleganță. Rafinament și vals. Senzații autentice sublime și plimbari cu bicicleta. Galerii de artă și muzee. Case vechi cu fațade arcuite gotice, vopsite în culori pastelate, cu finisaje mate, cu ferestre înalte moderne ce lasă lumina naturală să scalde întregul spațiu, îmbinându-se perfect cu arhitectura ultramodernă.


Cel mai bun prieten al meu, vienezul Grande Cappucino de la Starbucks de pe RingStrasse, reușește să îmi facă dimineața mai frumoasă și zâmbitoare, dar mai ales  să mă pună pe picioare și să îmi redea energia pentru o zi întreagă de plimbări și shopping pe aleile vieneze. 


În această perioadă, pe străzi miroase atât de bine ... a nuci prajite, alune caramelizate, a scorțișoară și a vin fiert. Nu mai este un secret că cele mai frumoase cadouri și cele mai delicioase gustări le iei din fermecătoarele piețe de Crăciun: Satul de Crăciun din Maria-Theresien-Platz, Piața de Cciun din vechea Viena de pe Freyung, Piaţa de Anul Nou de la Palatul Schönbrunn  ... Zeci de cadouri și standuri cu dulciuri te așteaptă la tot pasul, băuturi rafinate te îmbie să le deguști, celebrul snițel vienez să îl devorezi pe nerăsuflate, prăjiturile cu scorțisoară să le savurezi cu plăcere, iar obiectele din ceramică veche să le cumperi pentru cei dragi .... Te lingi pe degete, nu altceva, iar luminițele și atmosfera de sărbătoare incredibile te vor face să investești mai mult de două ore în a le vizita.  


Dincolo de muzeele, cramele, bisericile și străduțele lungi, curbate și pietruite, gastronomia exercită o atracție puternică asupra turiștilor. Restaurantele, care printre altele servesc specialități de fazan, plăcintă cu spanac și feta, pește din Dunăre și sparanghel din Marcfeld, pot fi de la mici crame la restaurante elegante cu renume. Nimic nu se compară însă cu o cina la ... Muzeul de Istorie Naturală. Atât preparatele culinare, cât și priveliștea Vienei de pe acoperişul muzeului îți vor tăia de-a dreptul răsuflarea.



Așa că nu mai este timp de pierdut, pregătește bagajele și pornește spre Viena. Te așteaptă aici Parcul Palatului Belvedere, Schönbrunn, Biserica Sfantul Ștefan - un simbol al Austriei prin arhitectura sa - , Madame Tussauds, adrenalina la Prater și o aventură cu birja pe străzile centrale. Vii aici ca turist, dar pleci ca prieten. 

3 comentarii:

  1. Minunat asa ar trebui sa fie peste tot sa se simta cu adevarat ca vin sarbatorile! Eu una abia astept sa vina Craciunul sa aprinda luminitele si sa simt mirosul zapezii si bucuria fiecarui micutz in parte !

    RăspundețiȘtergere
  2. Loredana, este singura sarbatoare ce o simt prin toti porii! O traiesc la intensitate maxima! Nebunie, agitatie, cadouri ... Am o cu totul alta stare ... Dar stai linistita, nu scapi de o bulgareala! Te pup! :* Ca sa repar scorul de 5-1 :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept un bulgaras alb si dak se lasa cu usoare accidente va devini alb-visiniu hahaha :)))). Te pup poate ne revedem de Craciun:X

      Ștergere